AKCIA JASTRAB

20.09.2005 Celý región

Minister vnútra SR v zmysle uznesenia vlády SR č. 391/2005 a Národného plánu na zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky vyhlásil akciu JASTRAB.
Minister vnútra SR v zmysle uznesenia vlády SR č. 391 z 18. mája 2005 a Národného plánu na zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky /ďalej len Národný plán/ vyhlásil dnes 19.09.2005 od 06.00 hod. do 04.00 hod. dňa 25.09.2005 celoslovenskú dopravno-bezpečnostnú akciu JASTRAB.
Vďaka prijatým opatreniam Policajného zboru sme zaznamenali pokles vo všetkých ukazovateľoch oproti rovnakému obdobiu minulého roku. Za prvých osem mesiacov je o 1 044 dopravných nehôd menej, o 43 menej usmrtených, o 176 menej ťažko zranených a o 229 menej ľahko zranených účastníkov cestnej premávky.
Národný plán požaduje okrem iného intenzívne vykonávať dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, nakoľko dohľad je účinným prvkom na zvýšenie ohľaduplnosti a správania sa všetkých účastníkov cestnej premávky, má podiel na eliminácii dopravných priestupkov, pôsobí preventívne a výchovne a zároveň uplatnené represie vo forme pokút sú príjmom štátneho rozpočtu.
Národný plán je základným dokumentom, ktorý obsahuje rámec aktivít a opatrení na minimalizovanie strát na ľudských životoch a zníženie materiálnych škôd. Dopravná nehodovosť ako vážny celospoločenský problém si vyžaduje komplexné a efektívne riešenie vykazujúce známky koordinovaného a cieleného postupu všetkých zainteresovaných subjektov a inštitúcii so širokou podporou verejnosti.

Policajný zbor bude v zmysle Národného plánu výkon služby zameriavať:

najmä do úsekov a miest s najnepriaznivejšou dopravno-bezpečnostnou situáciou za uplynulé obdobie roka 2005 z hľadiska disciplíny účastníkov cestnej premávky, výskytu dopravných nehôd a ich následkov,
dodržiavanie základných povinností účastníka cestnej premávky a povinností vodiča, na spôsob jazdy, požívanie alkoholických nápojov vodičmi vozidiel, používanie bezpečnostných pásov a telefónnych prístrojov počas jazdy a dodržiavanie stanovenej rýchlosti jazdy vozidiel,
odhaľovanie hrubých porušení pravidiel cestnej premávky, bezohľadnosti a arogancie vodičov motorových vozidiel s osobitou pozornosťou na vodičov luxusných značiek,
dodržiavanie pravidiel cestnej premávky vodičmi autobusov, vozidiel taxi, sanitných vozidiel a výcvikových vozidiel autoškôl,
dodržiavanie pravidiel cestnej premávky jej nemotorovými účastníkmi, najmä cyklistami s dôrazom na osvetlenie bicyklov a ich technický stav.
 

Vyberte región

mark